Zelf radiatorombouw maken

In bijna iedere woning staat wel een radiator. Soms staat een radiator niet mooi bij het interieur, of misschien wilt u de radiator weg werken. Een designmodel is vaak duurder dan normale modellen en niet iedereen kan dit betalen. Als u graag uw radiator weg wilt werken en er iets moois van wilt maken, kiest u voor het timmeren van een radiatorombouw op maat onder uw vensterbank. Een radiatorombouw op maat van hout kunt u gemakkelijk zelf maken. Zo creëert u iets naar uw smaak en werkt u de radiator stijlvol weg. Ga nu aan de slag met timmeren!

Materialen

Kiest u ervoor om zelf een radiatorombouw van hout op maat te maken, is het belangrijk dat u de juiste materialen in huis heeft. Voor het timmeren heeft u watervast multiplex van 22 millimeter nodig, MDF en verbindingsbalken van vurenhout. Uiteraard kunt u zelf nog kiezen of u voor ander hout gaat, maar dit zijn de materialen die aangeraden worden. Daarnaast heeft u nog verf nodig, beugels, schroeven, deuvels en houtlijm. Wanneer u alles in huis heeft, gaat u aan de slag met de voorbereiding van het zelf maken en timmeren van de radiatorombouw op maat van hout.

Voorbereiding

Voordat u daadwerkelijk de radiatorombouw van hout zelf gaat maken en timmeren, is het belangrijk om de hoogte, breedte en diepte van de radiator op te meten. Houd hierbij rekening met de radiatorkraan, leidingen en de vensterbank. Houd ook rekening met de warmtecirculatie, deze moet doorstromen. Zorg er daarom voor dat u ruimte laat tussen de radiatorombouw, de radiator zelf en de vensterbank. Meet vervolgens de afstand van de grond tot aan de bovenkant van de radiator, inclusief de luchtcirculatie. Houd rekening met de kraan, deze moet namelijk uit de ombouw steken, zodat u de omgevingstemperatuur kan meten en om de juiste temperatuur in te stellen.

Stappenplan radiatorombouw maken

Stap 1
Nu begint u met timmeren voor de ombouw op maat. Bevestig de zijpanelen van hout aan het bovenpaneel met houtlijm en schroeven of deuvels. Maak gebruik van verbindingsbalkjes om alle panelen aan elkaar vast te maken. In het bovenpaneel kunt u gleuven frezen, of u kiest voor losse plankjes. Voor een stevige constructie gebruikt u balkjes van hout bij het bevestigen van de panelen.

Stap 2
Voor het bovenste frontpaneel gebruikt u een plank en twee zijpanelen. Eén zijde bevestigt u met deuvelverbindingen en de andere zijde volgt wanneer u de horizontale latjes vastzet.

Stap 3
De deuvelverbindingen maakt u door de gaten op de kopse kant af te tekenen. Boor de gaten en bepaal met deuvelpinnen de andere boorgaten, door deze in vlakke positie tegen elkaar te drukken en met een rubberen hamer in te tikken.

Stap 4
Werk het voorpaneel zelf af met vier horizontale latten en zorg voor openingen van ongeveer zestig millimeter zodat de warmte van de radiator hier doorheen kan.

Stap 5
Meet vervolgens de diameter van de thermostaatkraan en bepaal de hoogte. Maak hiervoor een ruime opening in de zijpanelen met een grote gatenboor. Maak met een decoupeerzaag de opening af. Nu is het bouwwerk af!

Afwerking

Nu de radiatorombouw van hout op maat gemaakt is, kunt u deze gaan plaatsen onder de vensterbank. Voorzie de ombouw van een latbevestiging. Hierdoor hangt u de radiatorombouw op onder de vensterbank, waardoor het gemakkelijk is om deze weer weg te halen om bijvoorbeeld schoon te maken. Houd wel rekening met de vensterbank. Bij het plaatsen van de latjes is het belangrijk om rekening te houden met de radiatorkraan. In plaats van latjes kunt u ook kiezen voor magneten. Nu alles klaar is, hangt u de radiatorombouw op en kunt u ervan genieten! Krijgt u het niet voor elkaar, schakel dan een timmerman in.