statafel maken

Tegenwoordig wordt alles om ons heen duurder en zijn meubels bijna niet te betalen. Meubels bij een kringloop zijn vaak uitgeleefd en niet meer mooi. Deze zijn gemakkelijk op te knappen, maar het is ook een optie om zelf meubels te maken van hout. Het is een duurzame oplossing en u bespaart er veel geld mee. Het vergt echter wel wat handigheid en inzicht. Timmerman Nu helpt u op weg met een stappenplan waarmee u een heel eind komt, ook indien u wat minder handig bent. Met een stappenplan van 7 stappen krijgt u duidelijk uitgelegd hoe u zelf een statafel maakt van hout.

Stap 1

Plaats drie planken met een afmeting van 120 cm naast elkaar. Wat voor u nu boven op ligt, dat wordt de onderkant van de tafel. Leg twee plankjes tegen de uiteinden van de tafel met de afmetingen van de breedte van de tafel, de breedte wordt de lengte van de plankjes, de breedte van de plankjes wordt 7,5 cm. Deze worden tegen de losse uiteinden van het tafelblad geplaatst. Met 3 schroeven van 5×80 per plank worden de plankjes aan het tafelblad gemonteerd. Zo zitten de planken voor het tafelblad stevig vast.

Stap 2

tafelblad houtNu komen er ook plankjes tegen de lengte van het tafelblad aan. Deze hebben de zelfde lengte als dat het blad nu heeft met de plankjes eraan vast. De breedte van deze plankjes hebben de zelfde breedte als de plankjes die u hebt gemonteerd om de tafelbladen vast te maken, 7,5 cm. Monteer deze plankjes met 5 schroeven vast tegen het tafelblad aan. Gebruik hierbij de zelfde schroeven als bij stap 1, schroeven van 5×80.

Stap 3

Het maken van de tafelpoten is een belangrijk onderdeel. De lengtes kunt u aanpassen voor als u een salontafel wilt maken. Voor de statafelpoten gebruikt u planken met afmetingen van 106x7x3. Voor één tafelpoot heeft u vier van deze planken nodig. Leg één plank plat op een vlakke ondergrond. Leg een plank met de zelfde afmetingen hier op zijn kant tegen aan. Schroef nu met 3 schroeven van 5×50 de planken aan elkaar. Doe dit zelfde bij nog twee planken. Nu hebt u twee dezelfde constructies die u aan elkaar schroeft. Vervolgens hebt u een poot met een vierkante holle binnenkant en met zijden van 10×10 cm. Herhaal deze instructie nog drie maal en u hebt vier tafelpoten.

Stap 4

schroevendraaierPlaats uw tafelpoten nu in de hoeken van het tafelblad, maar schroef ze nog niet vast. Plaats latten van 60 cm tegen de tafelpoten in de breedte aan. Deze latten zorgen ervoor dat de tafelpoten straks goed vast komen te zitten. Schroef deze latten vast aan het tafelblad met 5 schroeven van 5×60, drie door de lat het tafelblad in en twee door de zijkant van de tafel in de latten.

Stap 5

Schuif nu een klein latje tegen de vrije kant van de tafelpoten aan, met de lengte van 10 cm. Schroef deze vast via de zijkant van de tafel en via het andere latje. Gebruik hier ook schroeven van 5×60 bij.

Stap 6

tafelpotenNu maakt u een markeerpunt op de tafel en de tafelpoten zodat elke poot straks op zijn eigen plek terug komt. Schuur de poten en het tafelblad zodat deze geen scherpe randen meer bevatten.

Stap 7

Na het schuren zet u de tafelpoten weer op hun plek terug. Nu schroeft u de tafelpoten pas vast aan het tafelblad met 4 schroeven van 5×60 per tafelpoot. Nu zit uw tafel stevig in elkaar. Eventueel lakt en geeft u de tafel een kleurtje. De tafel heeft van zichzelf natuurlijk ook een mooie uitstraling, het is maar net wat er bij u in het interieur past.