Houten vloeren
Contact Timmerman Nu

Houten vloeren

Vloeren vormen een centraal onderdeel van uw woning. Een slecht onderhouden vloer levert sneller het risico op hoge energiekosten, maar ook ongedierte in huis. Houten vloeren zijn in veel Nederlandse huishoudens populair vanwege het relatief weinig onderhoud en grote gebruiksgemak. Met een houten vloer haalt u sfeer, warmte en comfort in huis. Doordat houten vloeren natuurproducten zijn, vormt het zich naar uw woning, waardoor u verzekerd bent van een vloer die bij uw interieur past. Wanneer u geïnteresseerd bent in de vele mogelijkheden in houten vloeren, of bent u benieuwd naar het beste onderhoud voor uw vloer, neem dan contact op met een erkende timmerman. Hij voorziet u van de benodigde informatie en kan u helpen met de juiste keuze en het voordeligste onderhoud. Bij Timmerman Nu zijn alleen topspecialisten op het gebied van houten vloeren aangesloten. Wanneer u contact met ons opneemt via het offerteformulier, sturen wij u zo snel mogelijk verschillende offertes. Deze kunt op het gebied van prijzen en mogelijkheden met elkaar vergelijken. Zo kunt u wel tot en met 30 procent op de prijzen besparen!

Diverse soorten

Houten vloeren komen in verschillende soorten en maten. Dit resulteert ook in verschillende maten van isolatie, vormen van onderhoud en mogelijkheden wat betreft decoratie. In het onderstaande overzicht wordt een kort lijstje gegeven van de mogelijke soorten houten vloeren.

  • Massief hout: De bekendste vorm van een houten vloer is de parketvloer. Deze kan gelegd worden in meer dan twintig soorten massief hout, zoals: eiken, padouk, hard maple en mahonie. Massief houten vloeren zijn uitermate geschikt in woon- en zitkamer, door de eenvoudige vlekbestrijding en het weinige onderhoud.
  • Gelaagde vloeren (lamellenparket): deze bestaan uit verschillende houtlagen met daartussen lucht, hebben een hoge isolatiewaarde en worden gebruikt voor vloerverwarming en –verkoeling.
  • Laminaat: het is tevens mogelijk te kiezen voor een laminaat vloer. Laminaatplanken bestaan uit verschillende lagen, die op elkaar gelijmd zijn. De prijzen voor een laminaatvloer zijn vaak lager dan de prijzen voor een parketvloer. Daarentegen slijten laminaten vloeren ook sneller, en kunnen ze slecht tegen vocht. Laminaat kan afgewerkt worden op gladde en ruwe wijze, wat van invloed is op de hoeveelheid slijtage van het materiaal, en de uitstraling.

Al deze vloeren kunnen gelegd worden in planken tussen de 10 en 40 centimeter. Ook is het mogelijk om de planken in een bijzonder patroon te leggen (zoals een visgraatpatroon), of een verouderingsbehandeling toe te passen. Bovendien kunnen houten vloeren in meer dan twintig kleurgradaties worden aangeleverd. Houten vloeren kunnen dan ook perfect worden afgestemd op uw interieur.

Isolatiewaarde

Houten vloeren kunnen een bijdrage leveren aan de isolatie en verwarming van uw huis. Hiervoor is de gelaagde houten vloer (lamel parketvloer) het meest geschikt. De isolatiewaarde van houten vloeren wordt aangeduid met een Rc-waarde. Dit bestaat uit de totale weerstand (R) van de gehele vloerconstructie (c). Hierbij moet u zich realiseren dat een vloer met een hoge Rc waarde voor meer isolatie zorgt, dan een met een lage Rc waarde. Timmerbedrijven adviseren bij een vloerverwarming lamelparket van 10 tot 20 mm dikte. Over het algemeen gaan houten vloeren – mits goed onderhouden – 50 jaar mee, wat betekent dat u ondanks de kosten voor het installeren van de verwarming, hier gegarandeerd lang profijt van zult hebben. Wanneer u overweegt vloerverwarming te combineren met houten vloeren, moet u er rekening mee houden dat eikenhout het meest geschikt is voor deze combinatie. In tegenstelling tot lamelparket levert laminaat totaal geen isolatie op. Wilt u energiezuinig omgaan met uw woning, dan is de keuze voor lamelparket aan te raden.

Onderhoud van uw houten vloer

Vloeren krijgen dagelijks veel te verduren; er wordt op gelopen, voorwerpen worden verschoven, of er valt iets op de vloer. Dit betekent dat u het onderhoud van uw vloer zeer belangrijk is, voor een langdurig profijt. Het onderhoud van houten vloeren kan op verschillende manieren:

  • In was zetten: het in de was zetten van houten vloeren is de meest intensieve vorm van onderhoud. Dit dient minimaal één keer per jaar te gebeuren, of twee keer per jaar voor een optimaal resultaat. Door de keuze van was kunt u uw houten vloer een matte of juist glanzende uitstraling geven.
  • Opnieuw schuren: Je vloer schuren hoeft alleen wanneer u gaat voor eenmalig intensief onderhoud, door deze opnieuw te lakken. Het schuren van uw vloer is redelijk tijdsintensief en vraagt vaak professionele hulp.
  • Lakken: het lakken van uw vloer kost meer tijd dan het in de was zetten, maar u heeft hier langduriger plezier van. Wanneer uw vloer goed gelakt is, hoeft u jarenlang geen onderhoud meer uit te voeren. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van vloerlak, betekent dat deze beter voor het milieu is en minder stinkt. Onderhoud door vloerlak is eenmalig zeer tijdsintensief: vloerlak moet in minimaal 3 lagen worden aangebracht, en heeft per laag 24 uur droogtijd nodig.
  • Backwashen: om de nerven in uw licht houten vloeren naar voren te brengen, kunt u ervoor kiezen uw vloer te backwashen. Door het aanbrengen van een lichte zwarte verflaag worden de nerven gehighlight en krijgt u een uniek resultaat.

Prijzen

De prijzen voor houten vloeren zijn afhankelijk van het soort hout dat gebruikt wordt en de bestemming die de vloer heeft. Een laminaatvloer in een kinderkamer kan daarom veel goedkoper uitvallen dan een houten vloer met vloerverwarming in de huiskamer. Voor de precieze prijzen kunt u het beste contact opnemen met een timmerman uit uw regio. Deze kan de prijzen toepassen op uw specifieke vraag en wensen. Over het algemeen zijn de prijzen van houten vloeren redelijk aan de maat, maar u krijgt hier over de jaren veel voordeel van terug, waardoor ze zichzelf terug betalen.

Contact met ervaren specialist

Voordat u investeert in een houten vloer raden wij u aan uzelf goed te laten informeren. De medewerkers van Timmerman Nu zijn hierbij graag van dienst. Onze experts zijn ervaren en gaan professioneel te werk. Heeft u vragen over de mogelijkheden? Wilt u informatie over de beste vorm van onderhoud? Of wilt u weten wat de prijzen voor het vervangen van uw vloeren zijn? Neem dan contact met ons op. Maak uw wensen kenbaar via het contactformulier en wij proberen u zo goed mogelijk te helpen. Wij horen graag van u!

Uw aanvraag:

  • Uw gegevens zijn veilig bij ons
  • Vrijblijvende dienstverlening
  • Kosteloos en zonder verplichtingen

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn werken wij samen met de experts van Kluswebsite.

KWS timmerwerk

Direct Contact

Houten vloeren van hoge kwaliteit tegen een scherpe prijs!

Wij overtuigen u graag met een scherpe offerte. Neem vrijblijvend contact met ons op.
Direct Contact