Zelf houten boekenkast maken

Wie heeft er nou geen boekenkast in hun woning? De meeste mensen hebben er wel ergens één staan. Hebt u er echter geen en wilt u er graag één hebben, dan bent u vaak veel geld kwijt bij het aanschaffen van een compleet nieuwe. Het is verstandiger om zelf aan de slag te gaan en zelf een kast maken. Het is makkelijker dan u denkt en u hebt een kast die niemand anders heeft.

Voorbereidingen

Er komt bij het maken van een boekenkast meer kijken dan alleen een hamer met wat planken, er zit namelijk flink wat voorbereiding aan vast. Zo moet u een aantal onderdelen voorbereiden, zoals:

 • Het soort hout
 • Soort boekenkast
 • Juiste bouwtekeningen
 • Het juiste gereedschap (Boormachine, schroeven, zaag, meetlint, werkpotlood, waterpas, bouwtekening)

Tegenwoordig staan er op internet veel bouwtekeningen en ideeën voor leuke boekenkasten. Zoek voor uw woning een mooie kast uit die in uw interieur past en bij u in de smaak valt. Daarna kunt u aan de slag.

Houtsoorten

Er zijn verschillende soorten hout die u kunt gebruiken voor het maken van een boekenkast. U kunt namelijk kiezen uit eikenhout, MDF platen en steigerhout. Elk heeft zijn eigen uitstraling en werkwijze.

 • Eikenhout
  Afhankelijk van de inrichting van uw woning kiest u voor eikenhout, het geeft uw woning namelijk een warme uitstraling. Echter worden de meeste kasten van steigerhout gemaakt. Het is maar net wat bij uw smaak past.
 • MDF platen
  MDF staat voor Medium Density Fireboard en zijn platen hout die gemakkelijk te bewerken zijn. Dit maakt MDF ideaal voor beginnende klusser. Van zichzelf is MDF erg kaal en kan wel een likje verf gebruiken. Met verf heeft u uw nieuwe boekenkast snel geverfd. Later kunt u eventueel de platen een andere kleur geven als u dit wenst.
 • Steigerhout
  Steigerhout is erg populair voor het maken van meubels, dit komt door zijn robuuste uitstraling. Om de robuuste uitstraling te behouden, moet u het hout niet verven, maar is het verstandig om het in de was zetten. Door het met was te bewerken houdt het hout zijn uitstraling.

Soorten boekenkasten

Om tot een keuze te komen is het verstandig om alvast rond te kijken naar verschillende modellen. Dit kunt u op het internet doen, maar ook in verschillende woonwinkels. De modellen die tegenwoordig veel in woonkamers staan, zijn de kamerhoge boekenkasten. Deze kasten reiken tot aan uw plafond en geven een extra warm uiterlijk. Om zelf een kamerhoge kast te maken als beginnende klusser is een hele opgave. Voor de minder ervaren doe-het-zelver is het makkelijker om te beginnen met een recht-toe-recht-aan kast.

Bouwtekeningen

De bouwtekening is één van de belangrijkste onderdelen, die vertelt u uiteindelijk wat er gedaan moet worden. U kunt zelf ook een bouwtekening maken voor dat u aan de slag gaat, zo weet u exact wat er moet gebeuren. Dit neemt echter wel wat tijd in beslag. Daarom vindt u ook veel tekeningen op het internet die u kunt gebruiken. De maten kunt u gemakkelijk aanpassen naar de maten die u wilt hebben. Hebt u alle materialen klaar liggen, dan kunt u beginnen met het maken van uw eigen boekenkast.

Tot Slot

Heeft u advies nodig van een erkende timmerman? Neem dan gerust contact met ons op. Indien gewenst kunnen wij u de werkzaamheden uit handen nemen. Indien u aangeeft wat uw wensen zijn dan komen wij met een scherpe offerte.

Offerte timmerman