Zelf een radiatorombouw maken, hoe doe ik dat?

Zelf radiatorombouw maken

In bijna iedere woning staat wel een radiator. Soms staat een radiator niet mooi bij het interieur, of misschien wilt u de radiator weg werken. Een designmodel is vaak duurder dan normale modellen en niet iedereen kan dit betalen. Als u graag uw radiator weg wilt werken en er iets moois van wilt maken, kiest u voor het timmeren van een radiatorombouw op maat onder uw vensterbank. Een radiatorombouw op maat van hout kunt u gemakkelijk zelf maken. Zo creëert u iets naar uw smaak en werkt u de radiator stijlvol weg. Ga nu aan de slag met timmeren!

Materialen

Kiest u ervoor om zelf een radiatorombouw van hout op maat te maken, is het belangrijk dat u de juiste materialen in huis heeft. Voor het timmeren heeft u watervast multiplex van 22 millimeter nodig, MDF en verbindingsbalken van vurenhout. Uiteraard kunt u zelf nog kiezen of u voor ander hout gaat, maar dit zijn de materialen die aangeraden worden. Daarnaast heeft u nog verf nodig, beugels, schroeven, deuvels en houtlijm. Wanneer u alles in huis heeft, gaat u aan de slag met de voorbereiding van het zelf maken en timmeren van de radiatorombouw op maat van hout.

Voorbereiding

Voordat u daadwerkelijk de radiatorombouw van hout zelf gaat maken en timmeren, is het belangrijk om de hoogte, breedte en diepte van de radiator op te meten. Houd hierbij rekening met de radiatorkraan, leidingen en de vensterbank. Houd ook rekening met de warmtecirculatie, deze moet doorstromen. Zorg er daarom voor dat u ruimte laat tussen de radiatorombouw, de radiator zelf en de vensterbank. Meet vervolgens de afstand van de grond tot aan de bovenkant van de radiator, inclusief de luchtcirculatie. Houd rekening met de kraan, deze moet namelijk uit de ombouw steken, zodat u de omgevingstemperatuur kan meten en om de juiste temperatuur in te stellen.

Stappenplan radiatorombouw maken

Stap 1
Nu begint u met timmeren voor de ombouw op maat. Bevestig de zijpanelen van hout aan het bovenpaneel met houtlijm en schroeven of deuvels. Maak gebruik van verbindingsbalkjes om alle panelen aan elkaar vast te maken. In het bovenpaneel kunt u gleuven frezen, of u kiest voor losse plankjes. Voor een stevige constructie gebruikt u balkjes van hout bij het bevestigen van de panelen.

Stap 2
Voor het bovenste frontpaneel gebruikt u een plank en twee zijpanelen. Eén zijde bevestigt u met deuvelverbindingen en de andere zijde volgt wanneer u de horizontale latjes vastzet.

Stap 3
De deuvelverbindingen maakt u door de gaten op de kopse kant af te tekenen. Boor de gaten en bepaal met deuvelpinnen de andere boorgaten, door deze in vlakke positie tegen elkaar te drukken en met een rubberen hamer in te tikken.

Stap 4
Werk het voorpaneel zelf af met vier horizontale latten en zorg voor openingen van ongeveer zestig millimeter zodat de warmte van de radiator hier doorheen kan.

Stap 5
Meet vervolgens de diameter van de thermostaatkraan en bepaal de hoogte. Maak hiervoor een ruime opening in de zijpanelen met een grote gatenboor. Maak met een decoupeerzaag de opening af. Nu is het bouwwerk af!

Afwerking

Nu de radiatorombouw van hout op maat gemaakt is, kunt u deze gaan plaatsen onder de vensterbank. Voorzie de ombouw van een latbevestiging. Hierdoor hangt u de radiatorombouw op onder de vensterbank, waardoor het gemakkelijk is om deze weer weg te halen om bijvoorbeeld schoon te maken. Houd wel rekening met de vensterbank. Bij het plaatsen van de latjes is het belangrijk om rekening te houden met de radiatorkraan. In plaats van latjes kunt u ook kiezen voor magneten. Nu alles klaar is, hangt u de radiatorombouw op en kunt u ervan genieten! Krijgt u het niet voor elkaar, schakel dan een timmerman in.

april 11th, 2016|Categories: Uncategorized|Tags: , , , |Reacties uitgeschakeld voor Zelf een radiatorombouw maken, hoe doe ik dat?

Stappenplan om zelf steigerhouten meubels te maken

Steigerhouten meubels maken

Met steigerhout zijn veel verschillende en moderne meubels te maken die u naar eigen smaak en afmetingen kunt maken. Steigerhout laat zich gemakkelijk bewerken en door zijn robuuste uitstraling ziet het er stoer en modern uit. Voordat u aan de slag gaat met het maken van een meubel naar keuze, is het verstandig om van te voren een bouwtekening te maken. Hebt u de bouwtekening gemaakt of gevonden van uw meubels, dan is het gemakkelijk om het gereedschap en het hout klaar te leggen. Vandaag bespreekt Timmerman Nu in dit artikel hoe u zelf uw steigerhouten meubels maakt.

Verschillende meubels

Steigerhout is bouwmateriaal dat zeer veel wordt gebruikt. De opties zijn eindeloos en u kunt er meerdere meubels van maken. Denk hierbij aan een tafel, stoel, bank, etagère, bed, bureau, kast, bankje, ligbed, bar of een wandbord. Het is maar net wat u nodig hebt en hoeveel tijd u hebt om het meubel te maken. Het vergt echter wel enige handigheid en precisie.

Gereedschap

Voor deze klus hebt u weinig gereedschap nodig, voor het maken van een tafel hebt u bijvoorbeeld alleen een zaag (elektrisch of een handzaag), schroefmachine, schuurmachine, kwast, potlood en een meetlat nodig.

Bouwtekening

Bent u een handige klusser, dan is het natuurlijk mogelijk om zonder bouwtekening aan de slag te gaan. Het is echter aan te raden om er wel een bouwtekening bij te houden. Vooral als u weinig kluservaring hebt, is een bouwtekening onmisbaar. Alle afmetingen staan hier op afgebeeld, samen met het eindresultaat. Nadat u een mooie tafel hebt uitgezocht om te maken, maakt u de delen op maat.

Aan de slag

Hebt u al het steigerhout verzameld dat u nodig denkt te hebben? Het is aan te raden om wat meer hout aan te schaffen dan nodig is, mocht u iets verkeerd doen of toch een plank extra nodig hebben, dan is deze aanwezig. Leg al het gereedschap klaar zodat u ondertussen niet hoeft te zoeken, maar gewoon kunt blijven klussen. Ligt alles klaar en hebt u een bouwtekening naar wens? Bestudeer dan eerst de tekening, zodat u weet wat verstandig is om te doen. Maak eventueel een stappenplan waarmee u gaat beginnen.
(meer…)

maart 12th, 2015|Categories: Meubels|Tags: , , , |Reacties uitgeschakeld voor Stappenplan om zelf steigerhouten meubels te maken

Een houten boekenkast maken

Zelf houten boekenkast maken

Wie heeft er nou geen boekenkast in hun woning? De meeste mensen hebben er wel ergens één staan. Hebt u er echter geen en wilt u er graag één hebben, dan bent u vaak veel geld kwijt bij het aanschaffen van een compleet nieuwe. Het is verstandiger om zelf aan de slag te gaan en zelf een kast maken. Het is makkelijker dan u denkt en u hebt een kast die niemand anders heeft.

Voorbereidingen

Er komt bij het maken van een boekenkast meer kijken dan alleen een hamer met wat planken, er zit namelijk flink wat voorbereiding aan vast. Zo moet u een aantal onderdelen voorbereiden, zoals:

 • Het soort hout
 • Soort boekenkast
 • Juiste bouwtekeningen
 • Het juiste gereedschap (Boormachine, schroeven, zaag, meetlint, werkpotlood, waterpas, bouwtekening)

Tegenwoordig staan er op internet veel bouwtekeningen en ideeën voor leuke boekenkasten. Zoek voor uw woning een mooie kast uit die in uw interieur past en bij u in de smaak valt. Daarna kunt u aan de slag.

Houtsoorten

Er zijn verschillende soorten hout die u kunt gebruiken voor het maken van een boekenkast. U kunt namelijk kiezen uit eikenhout, MDF platen en steigerhout. Elk heeft zijn eigen uitstraling en werkwijze.

 • Eikenhout
  Afhankelijk van de inrichting van uw woning kiest u voor eikenhout, het geeft uw woning namelijk een warme uitstraling. Echter worden de meeste kasten van steigerhout gemaakt. Het is maar net wat bij uw smaak past.
 • MDF platen
  MDF staat voor Medium Density Fireboard en zijn platen hout die gemakkelijk te bewerken zijn. Dit maakt MDF ideaal voor beginnende klusser. Van zichzelf is MDF erg kaal en kan wel een likje verf gebruiken. Met verf heeft u uw nieuwe boekenkast snel geverfd. Later kunt u eventueel de platen een andere kleur geven als u dit wenst.
 • Steigerhout
  Steigerhout is erg populair voor het maken van meubels, dit komt door zijn robuuste uitstraling. Om de robuuste uitstraling te behouden, moet u het hout niet verven, maar is het verstandig om het in de was zetten. Door het met was te bewerken houdt het hout zijn uitstraling.

Soorten boekenkasten

Om tot een keuze te komen is het verstandig om alvast rond te kijken naar verschillende modellen. Dit kunt u op het internet doen, maar ook in verschillende woonwinkels. De modellen die tegenwoordig veel in woonkamers staan, zijn de kamerhoge boekenkasten. Deze kasten reiken tot aan uw plafond en geven een extra warm uiterlijk. Om zelf een kamerhoge kast te maken als beginnende klusser is een hele opgave. Voor de minder ervaren doe-het-zelver is het makkelijker om te beginnen met een recht-toe-recht-aan kast.

Bouwtekeningen

De bouwtekening is één van de belangrijkste onderdelen, die vertelt u uiteindelijk wat er gedaan moet worden. U kunt zelf ook een bouwtekening maken voor dat u aan de slag gaat, zo weet u exact wat er moet gebeuren. Dit neemt echter wel wat tijd in beslag. Daarom vindt u ook veel tekeningen op het internet die u kunt gebruiken. De maten kunt u gemakkelijk aanpassen naar de maten die u wilt hebben. Hebt u alle materialen klaar liggen, dan kunt u beginnen met het maken van uw eigen boekenkast.

Tot Slot

Heeft u advies nodig van een erkende timmerman? Neem dan gerust contact met ons op. Indien gewenst kunnen wij u de werkzaamheden uit handen nemen. Indien u aangeeft wat uw wensen zijn dan komen wij met een scherpe offerte.

Offerte timmerman
januari 7th, 2015|Categories: Boekenkast|Tags: , , , |Reacties uitgeschakeld voor Een houten boekenkast maken

Zelf een statafel van hout maken

statafel maken

Tegenwoordig wordt alles om ons heen duurder en zijn meubels bijna niet te betalen. Meubels bij een kringloop zijn vaak uitgeleefd en niet meer mooi. Deze zijn gemakkelijk op te knappen, maar het is ook een optie om zelf meubels te maken van hout. Het is een duurzame oplossing en u bespaart er veel geld mee. Het vergt echter wel wat handigheid en inzicht. Timmerman Nu helpt u op weg met een stappenplan waarmee u een heel eind komt, ook indien u wat minder handig bent. Met een stappenplan van 7 stappen krijgt u duidelijk uitgelegd hoe u zelf een statafel maakt van hout.

Stap 1

Plaats drie planken met een afmeting van 120 cm naast elkaar. Wat voor u nu boven op ligt, dat wordt de onderkant van de tafel. Leg twee plankjes tegen de uiteinden van de tafel met de afmetingen van de breedte van de tafel, de breedte wordt de lengte van de plankjes, de breedte van de plankjes wordt 7,5 cm. Deze worden tegen de losse uiteinden van het tafelblad geplaatst. Met 3 schroeven van 5×80 per plank worden de plankjes aan het tafelblad gemonteerd. Zo zitten de planken voor het tafelblad stevig vast.
(meer…)

oktober 21st, 2014|Categories: Tafel|Tags: , |Reacties uitgeschakeld voor Zelf een statafel van hout maken