Steigerhouten meubels maken

Met steigerhout zijn veel verschillende en moderne meubels te maken die u naar eigen smaak en afmetingen kunt maken. Steigerhout laat zich gemakkelijk bewerken en door zijn robuuste uitstraling ziet het er stoer en modern uit. Voordat u aan de slag gaat met het maken van een meubel naar keuze, is het verstandig om van te voren een bouwtekening te maken. Hebt u de bouwtekening gemaakt of gevonden van uw meubels, dan is het gemakkelijk om het gereedschap en het hout klaar te leggen. Vandaag bespreekt Timmerman Nu in dit artikel hoe u zelf uw steigerhouten meubels maakt.

Verschillende meubels

Steigerhout is bouwmateriaal dat zeer veel wordt gebruikt. De opties zijn eindeloos en u kunt er meerdere meubels van maken. Denk hierbij aan een tafel, stoel, bank, etagère, bed, bureau, kast, bankje, ligbed, bar of een wandbord. Het is maar net wat u nodig hebt en hoeveel tijd u hebt om het meubel te maken. Het vergt echter wel enige handigheid en precisie.

Gereedschap

Voor deze klus hebt u weinig gereedschap nodig, voor het maken van een tafel hebt u bijvoorbeeld alleen een zaag (elektrisch of een handzaag), schroefmachine, schuurmachine, kwast, potlood en een meetlat nodig.

Bouwtekening

Bent u een handige klusser, dan is het natuurlijk mogelijk om zonder bouwtekening aan de slag te gaan. Het is echter aan te raden om er wel een bouwtekening bij te houden. Vooral als u weinig kluservaring hebt, is een bouwtekening onmisbaar. Alle afmetingen staan hier op afgebeeld, samen met het eindresultaat. Nadat u een mooie tafel hebt uitgezocht om te maken, maakt u de delen op maat.

Aan de slag

Hebt u al het steigerhout verzameld dat u nodig denkt te hebben? Het is aan te raden om wat meer hout aan te schaffen dan nodig is, mocht u iets verkeerd doen of toch een plank extra nodig hebben, dan is deze aanwezig. Leg al het gereedschap klaar zodat u ondertussen niet hoeft te zoeken, maar gewoon kunt blijven klussen. Ligt alles klaar en hebt u een bouwtekening naar wens? Bestudeer dan eerst de tekening, zodat u weet wat verstandig is om te doen. Maak eventueel een stappenplan waarmee u gaat beginnen.

Stap 1, Onderdelen opmaat zagen

Op de bouwtekeningen die te verkrijgen zijn, staan afmetingen om het afgebeelde meubel te maken. Wilt u de afgebeelde meubels groter, hoger of juiste kleiner maken, dan past u de afmetingen aan. Gaat u een steigerhouten tafel maken, maar is de tafel op de bouwtekening te groot of te klein, dan past u dit aan. Zo maakt u een tafel helemaal op maat voor uw tuin of woonkamer. Hebt u de juiste afmetingen, dan begint u met het zagen van het steigerhout. Meet alles goed na met een meetlat, zodat uw tafel allemaal even hoge poten heeft. Is er één poot groter of kleiner, dan kan dit erg storend zijn.

Stap 2, Vast zetten van de losse onderdelen

Nadat u alles op maat hebt gezaagd, zet u deze losse onderdelen vast met zelfborende schroeven. Zet alle onderdelen stevig vast en plaats eventueel verstevigende latten als het meubel niet stevig genoeg is. Het monteren van alle onderdelen is een belangrijk onderdeel wat zorgvuldig aangepakt moet worden. Zitten de onderdelen namelijk niet goed vast, hebt u een gammel meubel. Dit is niet wenselijk wanneer u gaat zitten op uw zelfgemaakte stoel, of als u bijvoorbeeld drinken zet op de steigerhouten tafel.

Stap 3, Schuren en beitsen

Vooral bij het maken van een tafel of stoel wilt u dat het onderdeel glad is, anders krijgt u last van splinters. Schuur het meubel daarom met een schuurmachine. Het is natuurlijk ook mogelijk om alles met de hand te schuren, dit kost alleen heel veel tijd. Zelfs met een schuurmachine neemt het schuren veel tijd in beslag. Het is een belangrijk onderdeel, dus neem hier de tijd voor. Hebt u alles tot een glad vlak geschuurd, dan is het een kwestie van een mooie kleur beits uitzoeken. Kies wel een beits die geschikt is voor steigerhout. Hebt u een steigerhoutbeits naar wens gevonden, dan kunt u het praktisch gelijk beitsen. Er hoeft geen grondlaag onder, de beits dringt namelijk diep in het hout. Door het een aantal malen te beitsen, wordt de kleur feller. Op deze manier past u de kleur bij uw smaak aan.

Tips

Nadat u uw hele meubel hebt gemaakt, is het wel verstandig om het regelmatig even schoon te maken. Schoonmaken kan gewoon met water. De beits zelf is al een beschermende laag voor het steigerhout tegen de weersomstandigheden. Het is ook mogelijk om het meubels te versieren met vrolijke kleuren en patronen. Zo fleurt u uw woning of uw tuin helemaal op.

Tafel stijgerhout